Бульбаводства

Дзейнасць аддзела накіравана на вытворчасць высакаякаснага аздароўленага насеннага матэрыялу бульбы і ўдасканаленне рэгіянальных тэхналогій яго вытворчасці.

У складзе аддзела бульбаводства функцыянуюць 2 лабараторыі мікракланальнага размнажэння і імуннай-ферментнай аналізу (ІФА).

Асноўныя мэты і задачы дзейнасці аддзела
  • першаснае насенняводства раянаваных і перспектыўных сартоў бульбы;
  • вывучэнне заканамернасцей захавання арыгінальных якасцяў насеннага аздароўленага матэрыялу ў працэсе рэпрадукавання;
  • ўдасканаленне і ўкараненне метадаў паскоранага размнажэння аздароўленага бульбы для вырошчвання эліты;
  • ўкараненне раянаваных і перспектыўных сартоў бульбы розных груп спеласці і вытворчасць насеннага матэрыялу на аздараўленне аснове для вырошчвання эліты;
  • навукова-даследчая работа па экалагічнай выпрабаванню гатункаў бульбы селекцыі БелНИИК;
  • адпрацоўка элементаў тэхналогіі вырошчвання бульбы (абарона ад хвароб і шкоднікаў).

Равбис Алег Алегавіч

Загадчык аддзела бульбаводства

Гатунку па групах спеласці

  • Архiдэя
  • Брыз
  • Дзiна
  • Манiфест
  • Няптун
  • Одысей
  • Спадчына
  • Фальварак
  • Явар
  • Альтаiр
  • Дубрава
  • Жывiца
  • Каларыт
  • Крынiца
  • Лад
  • Расiнка
  • Скарб
  • Талiсман
  • Унiверсал
  • Янка
  • Акцэнт
  • Альпiнiст
  • Атлант
  • Беларускi-3
  • Вяснянка
  • Выток
  • Зарнiца
  • Здабытак
  • Максiмум
  • Арбiта
  • Сiнтез
  • Сузор'е
  • Темп

Асноўны крытэрый адносіны гатунку да пэўнай групе спеласці - колькасць дзён ад пасадкі да натуральнага (фізіялагічнага) адмірання бацвіння:

  • вельмі раннія - да 80 дзён;
  • раннія - 80-90 дзён;
  • сярэдняраннія — 90-100 дней;
  • сярэдняспелыя — 100-110 дней;
  • сярэдняпознія — 110-120 дней;
  • познiя — 120-130 дней;
  • вельмі познiя – более 130 дней.

Па тыпу разварываемасцi (кулінарны тып) сталовыя гатункі падпадзяляюцца на 4 тыпу:

А — салатная бульба В — адвараная, супы, для падсмажвання С — адвараная, пюрэ D — адвараная, пюрэ, для запякання
Разварываемасць не зварыўшыся слаба зварыўшыся моцна зварыўшыся вельмі моцна зварыўшыся
Кансістэнцыя шчыльная умерана шчыльная мяккая мяккая
Сопкасць адсутнічае слаба сопкая умерана сопкая вельмі сопкая
Вадзяністасць вадзяністая умерана вадзяністая слаба вадзяністая не вадзяністая