Дзейнасць аддзела накіравана на вытворчасць высакаякаснага аздароўленага насеннага матэрыялу бульбы і ўдасканаленне рэгіянальных тэхналогій яго вытворчасці.
У складзе аддзела бульбаводства функцыянуюць 2 лабараторыі мікракланальнага размнажэння і імуннай-ферментнай аналізу (ІФА).
Асноўны крытэрый адносіны гатунку да пэўнай групе спеласці - колькасць дзён ад пасадкі да натуральнага (фізіялагічнага) адмірання бацвіння:
Па тыпу разварываемасцi (кулінарны тып) сталовыя гатункі падпадзяляюцца на 4 тыпу:
А — салатная бульба | В — адвараная, супы, для падсмажвання | С — адвараная, пюрэ | D — адвараная, пюрэ, для запякання | |
---|---|---|---|---|
Разварываемасць | не зварыўшыся | слаба зварыўшыся | моцна зварыўшыся | вельмі моцна зварыўшыся |
Кансістэнцыя | шчыльная | умерана шчыльная | мяккая | мяккая |
Сопкасць | адсутнічае | слаба сопкая | умерана сопкая | вельмі сопкая |
Вадзяністасць | вадзяністая | умерана вадзяністая | слаба вадзяністая | не вадзяністая |